En blogg om vårt "everydaylife in Palma", personlig utveckling, hälsosam mat, ayurveda, yoga och om lycka.

The Art of Living Wisely

Vad är ayurveda?

Ayurvedan är en över 5000 år gammal indisk lära som inspirerar oss till konsten att leva med visdom. ”The art of living wisely”. Det är ett holistiskt system som guidar oss till en hälsosam och balanserad livsstil. Ayurvedan påminner oss om att vi alla är unika och fokuserar på att hitta en livsstil utifrån vår personlighetstyp och behov.

Ayurvedan ser på helheten – vilken fas i livet vi befinner oss i, omgivningen, kostvanor, träning, årstider, sysselsättning och fritid. Allt hänger samman och när vi tar ansvar för alla delarna i livet och hittar en livsstil som verkligen  gynnar oss på bästa sätt  – då kan vi optimera vår hälsa och leva ett liv i harmoni.

Ayurveda handlar om att leva livet fullt ut och hålla dig själv i toppform – än vad livet utmanar dig med.

Du behöver nästan alltid förändra några av dina vanor för att förbättra din hälsa. Det kan handla om att balansera dig både känslomässigt och fysiskt genom din livsstil. Ofta behöver vi lägga till något i livet och i stället plocka bort något annat.
Förändringar är till för att vi ska växa och utvecklas som människor.


Beskrivning av doshorna:

Ayurvedan använder ordet dosha för att beskriva de tre olika kropps/personlightestyperna

Vata typer är ofta visionärer, fantasifulla , fulla av kreativitet och energi men kan vid obalans vara glömska, oroliga, spända och förvirrade. Matsmältningsproblem, förstoppning, oro, sömnsvårighter, värk i kropp och leder är andra teckna på vata överskott.

Pitta typer är förtroendeingivande, passionerade ledare, organsierade och perfektionister men ökad pitta kan göra dom eldiga, dominanta, tillrättavisande och irriterade. Fysiska pitta obalanser är hudbesvär, halsbränna, magproblem, svettningar, migrän.

Kapha typer tenderar att vara kärleksfulla, snälla, lugna och omtänksamma. Men för mycket kapha kan ge tröghet, låg enerignivå och tendens till självömkan samt att inte vilja förändra saker. Fysiska tecken på kapha överskott är övervikt, låg ämnesomsättning och trötthet.


 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s